Nykypäivänä mitä erilaisimmat mobiililaitteet ovat ennemminkin vakio kuin poikkeus. Ihmiset rakastavat pieniä kannettavia laitteitaan, joilla erilaiset arkielämän toiminnot helpottuvat huomattavasti. Nykyään kuvien ottaminen, kartan navigointi, ystäville ja perheelle viestittely ja soittelu, työasioiden hoitaminen ja monet muut asiat tehdään yhdellä laitteella. Kaiken lisäksi oletuksena on se, että kaikki on saatava hoidettua liikkeellä ollessa, erimerkiksi työmatkan aikana tai reissatessa muualla kuin omassa kotikaupungissa. Tässä artikkelissa kerromme lisää eri älylaitteista, jotta lukijoidemme olisi helpompi valita itselleen sopiva mobiililaite.

Mobiililaitteita on lukuisia erilaisia, mutta niitä yhdistää muutama samankaltainen tekijä. Ensinnäkin mobiililaitteet ovat helposti kannettavia ja liikuteltavia. Suurimmassa osassa mobiililaitteista on kosketusnäyttö ja modernit käyttöominaisuudet. Lisäksi internetyhteys on vakioksi muodostunut ominaisuus. Mobiililaitteisiin kuuluvat tunnetuimpina älypuhelimet ja tablettitietokoneet.

Lukuisat eri valmistajat ovat tehneet oman versionsa älypuhelimista ja tableteista, ja niin kuluttajat kuin ammattilaisetkin arvioivat tuotteita kriittiseen sävyyn. Kuluttajat ovat tottuneet kilpailun innoittamaan hyvään laatuun, eikä vähempään enää haluta tyytyä.

Älypuhelimet

Nykypäivänä ihmisten on vaikea kuvitella aikaa ilman laitetta, joka tuo muun maailman helposti käden ulottuville sekunneissa. Ensimmäiset kännykät kehitettiin jo 1970-luvulla, mutta niiden teknologia oli hyvin alkukantaista verrattuna siihen, minkälaista teknologiaa tavallisimmatkin älylaitteet sisältävät nykyään. Esimerkiksi kosketusnäyttö loi tavallisesta kännykästä uudenlaisen laitteen ja toi käyttäjälleen enemmän vapauksia. Nykyään melkein kaikissa puhelimissa on kosketusnäyttö, mutta niille, jotka kokevat sen käytön vaikeaksi tai haluavat todella kestävän puhelimen, löytyy myös ilman kosketusnäyttöä olevia puhelimia.

Kirkkaiden upeiden näyttöjensä lisäksi älypuhelimien ääniominaisuudet ja kaiuttimet ovat samankaltaiset. Tavallisen älypuhelimen akun elinikä on noin 3 vuotta ja akku kestää yleensä normaalia käyttöä noin 8–10 tuntia ennen latausta. Akun kestoissa voi kuitenkin käytännössä olla paljon eroavaisuuksia. Kaikkiin älypuhelimiin voi myös ladata sovelluksia, joiden avulla puhelimien perusominaisuuksia voi laajentaa omien kiinnostuksen kohteiden ja tarpeiden mukaan. Puhelimia löytyy kuitenkin kymmenittäin eri valmistajilta, niissä on eri teknisiä ominaisuuksia ja niiden hinnat saattavat erota huimasti toisistaan.

Apua sopivan mobiililaitteen valintaan saa esimerkiksi puhelimia myyvistä kaupoista, mutta lisäksi netistä löytyy paljon arvosteluja ja vertailuja eri puhelimien hinta-laatusuhteesta ja siitä, kenelle ne parhaiten soveltuvat. Yksi valinta, joka kuluttajan tulee tehdä, on valita iOS- ja Androin-käyttöjärjestelmien väliltä. Kerromme näistä lisää seuraavaksi.

Apple iOS

Ensimmäinen versio Applen iOS-käyttöjärjestelmästä oli mullistava, mutta nykypäivän versioihin nähden alkukantainen kehitelmä. Applen iPhone-puhelin, joka käyttää iOS-järjestelmää, oli ensimmäinen puhelin, jonka kosketusnäyttö toimi hyvin. Lisäksi sovellusten järjesteleminen työpöytämäisiksi kuvakkeiksi nousi muidenkin puhelinvalmistajien suosioon.

Nykyään Applen iPhonet tukevat yli puolta miljoonaa sovellusta, ja uusia sovelluksia moneen eri tarkoitukseen ilmestyy päivittäin. Suuria kehityksiä Applen teknologiassa ovat olleet esimerkiksi Siri-äänikomennot älypuhelimissa. Lisäksi kuvakkeita on nykyään helppo järjestellä eri kohtiin kotivalikossa ja kosketusnäyttö tunnistaa esimerkiksi käyttäjänsä erilaiset kosketusvoimakkuudet. Kovaa painamalla käyttäjälle avautuu eri toimintoja kuin tavallisella kosketuksella. Myös sormenjälkiteknologia sekä kasvontunnistusteknologia ovat isossa roolissa tänä päivänä. Puhelimet toimivat myös maksuvälineinä niin tavallisissa kivijalkaliikkeissä kuin myös nettikaupoissa.

Google Android

Kun Android OS -käyttöjärjestelmiä alettiin aikoinaan markkinoida ja ne tulivat ihmisten tietouteen, ei niiden teknologia herättänyt suurta asiakasryntäystä tai kohauttanut tekniikan maailmaa. Android on vähitellen kehittynyt raakileesta nykypäivän modernia teknologiaa hyödyntäviin Android-laitteisiin.

Vuonna 2005 Google osti Android Inc -yhtiön ja lähti kehittämään teknologiaansa uusiin ulottuvuuksiin. Jo vuonna 2008 Android-käyttöjärjestelmää tukevalla HTC Dream puhelimella oli mahdollista käyttää monia toimintoja, jotka kuuluvat myös edelleen nykypäivän puhelimiin. Esimerkiksi Google Maps, Youtube ja nettiselain olivat HTC Dreamissa tuettuja toimintoja.

Seuraavat vuodet toivat mukanaan monia teknologisia parannuksia vanhaan käyttöjärjestelmään ja loivat puhelimista entistä visuaalisempia ja käyttäjäystävällisempiä. Monissa puhelimissa fyysiset näppäimet unohdettiin tyystin ja siirryttiin kosketusnäytöllä operoitaviin näppäimiin.

Usein kuulee, että Applen käyttöjärjestelmään tottuneet eivät pidä Androidin käyttöjärjestelmästä, ja sama pätee myös toisin päin. Nykypäivänä tarjontaa on kuitenkin valtavan paljon. Eri laitteita testaamalla voi päättää, mikä on itselleen sopiva laite ja mitä ominaisuuksia tarvitsee. Usein uuden laitteen käyttäminen on myös tottumiskysymys.

Tablettitietokoneet

Ensimmäisten tablettitietokoneiden teknologia on jo suhteellisen vanhaa, mutta varsinaiset kannettavat tablettitietokoneet lanseerattiin ensimmäistä kertaa 1980-luvulla. Näiden tablettien käyttämiseen tarvittiin erityinen kynä, joka toimii tabletin näytön pinnalla. Lisäksi tabletin ainut toiminto oli lähettää viestejä toisille vastaanottajille. Applen kehittämät iPad-tabletit veivät tablettitietokoneiden kehityksen täysin uudelle tasolle vuonna 2010. Ennen tätä muut tabletit eivät pystyneet lukemaan näytön kosketusta ja annettuja käskyjä samalla tarkkuudella kuin iPad, mutta iPadien julkaisemisen jälkeen muut valmistajat kiirehtivät luomaan omia versioitaan modernista tablettitietokoneesta.

Yhteenveto

Mobiililaitteilla voi tehdä paljon enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Niin internetin käyttö kuin työasioidenkin hoitaminen käyvät käden käänteessä. Myös kommunikointi toisten ihmisten kanssa on mullistunut, ja nykypäivän moderni ihminen onkin tavoitettavissa lähes 24 tuntia vuorokaudessa missä tahansa maailman kolkassa. Kuten sanottu, on vaikeaa kuvitella aikaa ennen mobiililaitteiden tuomia mukavuuksia, ja kehitys jatkuu hyvää tahtia edelleen. Nykyään ihmiset ovat hyvinkin kriittisiä kuluttajia ja vaativat jatkuvaa kehitystä ja parempaa käyttömukavuutta hankkimilleen laitteille. Suuresta älylaitevalikoimasta löytyy takuulla jokaiselle sopiva vaihtoehto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *