“There’s an app for that” on sanonta ja eräänlainen modernin ajan ideologia, jolla tarkoitetaan sitä, kuinka älypuhelimia ja tablettitietokoneita voi käyttää jo miltei kaikissa arjen ja työn askareissa. Ei ihme, että sovelluskehittäjät keksivätkin mitä erikoisempia sovellusideoita, sillä puhelin on kaikilla koko ajan mukana. Älylaitteilla pystyy maksamaan, mittaamaan, ostamaan, myymään, arvioimaan ja ties mitä muuta. Koska mobiililaitteita näkee työkäytössä nykyään jopa rakennustyömailla, herkät laitteet altistuvat pölylle, kosteudelle ja kolhuille päivittäin.

Jo pelkästään arkikäytössä puhelimet kaipaavat toisinaan ulkoista puhdistusta. Kun puhutaan tietotekniikasta, fyysinen lika ei ole ainoa saaste, joka älypuhelimia uhkaa: haittaohjelmat ja virukset ovat nykyajan riesa mobiilimaailmassakin. Sitä mukaa, kun puhelinten käyttö on yleistynyt, myös kyberrikolliset ovat suuntautuneet enemmän mobiililaitteisiin, mutta älylaitteiden saastuttaminen on onneksi, ainakin toistaiseksi, paljon vaikeampaa kuin tietokoneiden. Silti on syytä pitää huolta myös ohjelmistopuolen puhtaudesta, sillä haittaohjelma voi tehdä paljon tuhoa puhelimessa ja aiheuttaa pahimmillaan taloudellisia haittoja.

Miksi älylaitteiden ulkoinen puhdistus kannattaa?

Puhelimia ei puhdisteta ainoastaan esteettisistä syistä. Rasvaiset sormenjäljet ja roiskeet ovat tietysti iljettävän näköisiä ruudulla, mutta kosketusnäytöt ovat myös melkoisia bakteeripesiä. Vanhat mekaanisetkaan näppäimistöt eivät liiemmin sen puhtaampia olleet, mutta älypuhelimia käytetään kuitenkin huomattavasti enemmän kuin vanhoja nokialaisia. Näytönpuhdistusliinat eivät montaa euroa maksa marketeissa, ja ne ovat sitä paitsi monikäyttöisiä toimistoympäristössä – samalla liinalla voi useimmiten puhdistaa myös tablettitietokoneiden ja läppäreiden näytöt sekä silmälasitkin. Kaikkien kosteiden näyttöliinojen kemikaalit eivät tosin sovellu pinnoitetuille linsseille.

Kosketusnäytöllisiä laitteita ei voi itse huoltaa fyysisesti oikeastaan lainkaan. Takavuosina puhelinten kuoret sai vielä irrotettua ilman erikoistyökaluja ja puhdistettua takakuoren alle päässeet hiekanmurut ja pölyhiukkaset, mutta jos nykyisten mobiililaitteiden kuoria alkaa irrottamaan, täytyy todellakin tietää, mitä tekee. Rikkoutumisen riski on suuri, ja valmistajan myöntämä takuu raukeaa samalla sekunnilla, kun esimerkiksi näyttö irrotetaan muualla kuin valtuutetussa huollossa. Lika voi kuitenkin kerääntyä lataus- ja kuulokereikiin ja kaiutinelementteihin, mikä taas haittaa käyttöä.

Miksi softwaren puhdistaminen kannattaa?

Sadat tuhannet suomalaiset käyttävät mobiilipankkia ja muita maksupalveluita älypuhelimillaan. Ja siellä missä liikkuu raha, on myös rikollisia; verkkorikollisuus painottuu yhä enemmän mobiiliin, vaikka haittaohjelmien levittäminen älylaitteilla on vielä suhteellisen vaikeaa. Android-laitteet ovat alttiimpia hyökkäyksille, sillä niissä on avoimempi kehitysympäristö kuin iOS-laitteissa ja sitä myöten enemmän mahdollisuuksia murtaa laitteiden tietoturvaa. Google Play -sovelluskauppa pyrkii aktiivisesti valvomaan ja poistamaan haittaohjelmia sisältäviä appeja palvelustaan, mutta ajoittain uusia, haitallisia sovelluksia nousee esiin Google Playsta.

Vaikka Applen App Store on selkeästi valvotumpi sovellusympäristö, eivät tietoturvallisuudestaan kehuja saaneet iPhonetkaan ole täysin immuuneja kyberrikollisuudelle. Nettiselain on rikollisten tärkein kanava haittaohjelmien levittämiseen, ja se altistaa myös varomattomat mobiilikäyttäjät erilaisille uhille. Ennakointi on paras keino pitää laitteensa puhtaana; koskaan ei pitäisi ladata sovelluksia tai tiedostoja, joiden alkuperästä ja kehittäjästä ei voi mennä takuuseen. Virustorjuntaohjelmia on mahdollista ladata puhelimille ja tableteille, ja niillä saakin seulottua kätevästi mahdollisia haittatiedostoja.

Kuinka mobiililaitteet pidetään puhtaana?

Jo aiemmin tekstissä mainitut näytönpuhdistusliinat ovat kätevä tapa pitää laitteet pintapuolisesti puhtaana, mutta toisinaan tarvitaan hieman järeämpiä puhdistuskeinoja. Paineilmaa käytetään paljon IT- ja puolijohdeteollisuusalalla komponenttien ja sähkölaitteiden kunnossapitoon, mutta niitä voi käyttää myös mobiililaitteisiin. Paineilmapullot sisältävät kirjaimellisesti ilmaa pullossa, ja ne toimivat spraymaalipurkkien tavoin: ilmaa suihkutetaan pitkäpillisen suuttimen kautta suoraan esimerkiksi emolevyihin, tai mobiililaitteiden tapauksessa, suoraan mikrofoniaukkoon tai kuulokeliitäntään. Paineilma on vaaratonta ja myrkytöntä, eikä se vaurioita herkkiäkään komponentteja.

Kuulokeliitäntä ja latausaukko ovat on monissa puhelimissa suurimmat reiät, josta epäpuhtauksia voi päästä laitteisiin. Pelkkä paineilma ei useinkaan riitä puhdistamaan kuulokeliitäntöjä kunnolla, sillä varsinkin, jos langallisia kuulokkeita ja latureita käytetään säännöllisesti, pöly, taskunöyhtä ja hiekka tiivistyvät aukkojen pohjille ja estävät täydellisen kontaktin. Jos puhelin ei ota latautuakseen kunnolla tai jos laturin johto putoaa herkästi pois, syy voi hyvinkin olla latausaukossa olevasta liasta. Hammastikku on paras työkalu poistamaan lian, sillä puu ei tee jälkiä komponentteihin.

Tökkiikö puhelin?

Älypuhelimet ja tabletit ovat pieniä tietokoneita, ja siksi niitä vaivaavat samat ongelmat kuin pöytäkoneitakin – tosin pienemmässä mittakaavassa. Mobiililaitteiden suorituskykyyn vaikuttaa muun muassa sovellusten määrä sekä laitteen ikä. Jos muutaman vuoden vanha laite alkaa hidastumaan ja näyttö tökkimään, ensisijainen apukeino on poistaa kaikki turhat sovellukset, kuvat ja videot tallennustilaa täyttämästä. Mikäli puhelimella käytetään yhtäaikaisesti useita raskaita sovelluksia, jotka vaativat paljon suorituskykyä ja työmuistia, prosessorit ylikuormittuvat. Siksi puhelimella kannattaakin pitää vain tarvittavat sovellukset.

Jos mobiililaite rikkoontuu…

Älylaitteen hajoaminen on aina harmillista ja odottamatonta, mutta kaikkeen kannattaa varautua. Puhelimen tai tabletin sisällöstä kannattaakin ottaa säännöllisesti, vähintään kuukauden välein, varmuuskopio, jotta tiedot ovat turvassa pahimman sattuessa. Kannattaa kuitenkin huomioida, että mahdolliset haittaohjelmat kirjoitetaan myös varmuuskopiotiedostoihin, joten epäilyttävien sovellusten ja tiedostojen poistamista ei kannata aikailla. Jos laitteen näyttö säröytyy, mutta yhä toimii, silloin on syytä välttää kokonaan kosteilla liinoilla pyyhkimistä. Mikäli näyttöä on pakko puhdistaa, kuiva mikrokuituliina käy hyvin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *