Muistatko ajan, jolloin suomalainen Nokia hallitsi matkapuhelinmarkkinoita? Siitä on yli kymmenen vuotta, kun Nokian markkinaosuus oli huipussaan vuoden 2007 viimeisellä vuosineljänneksellä. Silloin se oli käsittämättömät yli 50 prosenttia, mihin se ei olekaan sen koommin päässyt – kuten eivät muutkaan valmistajat.

Nykyään kaikilla tuntuu kuitenkin olevan älypuhelin, ja mobiililaitteeseen ollaan valmiita myös rahallisesti panostamaan. Sen ovat valmistajatkin huomanneet, sillä kilpailu on nyt kovempaa kuin koskaan. Lue tästä artikkelista, millainen markkinatilanne on nykyään puhelinten ja muiden laitteiden osalta.

Suomessa valmistajista tunnetaan lähinnä muutama suurin, mutta itse asiassa erityisesti Kiinan markkinoilla uusia valmistajia tulee yhä alalle. Tässä artikkelissa keskitymme kuitenkin lähinnä tuttuihin ja suosituimpiin valmistajiin, kuten Samsungiin, Huaweihin ja Appleen. Valmistajien määrän lisäksi tuoteryhmien määrä on kasvanut, sillä useita erilaisia älylaitteita on pyritty tuomaan kiinteäksi osaksi kuluttajien arkea sitten älypuhelimen keksimisen. Suosituin niistä lienee tabletti eli taulutietokone, mutta myös älykellot ovat merkittävä uusi tuote, mikä on entisestään kiihdyttänyt valmistajien kilpajuoksua.

Tämän päivän mobiilikuninkaat

Tilanne oli 2010-luvulla pitkään se, että Samsung hallitsi myyntitilastoja valtavalla puhelinvalikoimallaan, joka sisälsi puhelimia hintaskaalan molemmista päistä, mutta erityisesti matalammasta hintaluokasta. Toisena tuli selvästi kalliimpia premium-puhelimia eli omia iPhonejaan myyvä Apple. Elokuussa 2018 uutisoitiin tilanteen kuitenkin muuttuneen, kun kahden jättiläisen väliin kiilasi kiinalainen Huawei. Erityisesti kotimarkkinoillaan menestyvä Huawei otti vuoden 2018 toisella neljänneksellä selkeän myynnillisen niskalenkin Applesta, jonka myynti on loivassa laskussa. Toisaalta täytyy muistaa, että myös yhtiöiden tuotteet ovat suunnattuja aivan erilaisille kohderyhmille.

Suomessa nämä kolme valmistajaa hallitsevat markkinoita selkeämmin kuin muun maailman mittakaavassa. Erityisesti Aasiassa pienemmät valmistajat, kuten Xiaomi, Oppo ja Vivo, pärjäävät hyvin. Kuvaavaa on sekin, että kymmenen suosituimman valmistajan listalla on sellaisiakin nimiä, joista suomalaiset tuskin ovat kuulleetkaan, kuten HMD ja Tecno. Kymmenen suosituimman ulkopuolelle jää vielä 22 prosentin markkinaosuus. Tablettien kohdalla Apple on omalla iPadillaan melko ylivoimaisessa johdossa myyntitilastoissa, sillä sen markkinaosuus on 35 prosenttia, Samsungin lukeman ollessa 15 ja Huawein 10.

Samsung

Eteläkorealainen Samsung on mobiilialan todellinen titaani. Yhtiö murtautui älypuhelinalalle vasta vuonna 2009, josta lähtien se on nostanut markkinaosuuttaan lähes tauotta aina syksyyn 2013 asti. Sen jälkeen osuus markkinoista on notkahtanut ja vakiintunut nykyiseen noin 20 prosentin pintaan. Samsungin puhelinkattaus on varsin laaja ja hajanainen pitäen sisällään kaikkiaan yli tuhat eri puhelinmallia. Oikeastaan Samsungista puhuttaessa ei edes pitäisi puhua pelkästään yhden puhelimen valmistajasta, sillä laitteita on aivan joka lähtöön.

Samsungin tämänhetkiset lippulaivamallistot ovat Galaxy S ja Galaxy Note, joiden puhelimet kilpailevat varsin tasapäisesti erityisesti Applen huippumallien kanssa. Erityisesti niiden tekniset ratkaisut ovat monilta osin menneet Applen ohi, mutta myös hinta on lähellä Applea. Kuluttajat ovat Samsungin kohdalla tottuneet kuitenkin halvempaan hintaan. Edullisempia ja karsitumpia mallistoja ovat esimerkiksi Galaxy J ja Galaxy C. Samsung käyttää puhelimissaan ja muissa mobiililaitteissaan eri versioita Android-käyttöjärjestelmästä, jonka Google tätä nykyä omistaa. Tableteissa yhtiö tunnetaan erityisesti Galaxy Tab S -sarjasta.

Apple

Apple on yhdysvaltalaisyhtiö, jota pidetään monesti nykymuotoisen älypuhelimen luojana. Steve Jobs esitteli alkuperäisen iPhonen vuonna 2007, ja siitä tuli monen älypuhelimen esikuva ja alan suunnannäyttäjä. Apple valmistaa yhä vain iPhone-nimisiä puhelimia, joita on ilmestynyt vuoden 2018 loppuun mennessä 20 erilaista mallia (lukuun ottamatta eri väri- ja tallennustilavaihtoehtoja) – keskimäärin siis pari mallia vuodessa. Mallien julkaisutahti on kuitenkin kiihtynyt alkuaikojen tahdista, ja jotkut pitävät tuoteryhmää jopa sekavana. Viimeisimmät julkaistut puhelimet ovat iPhone XS ja XS Max.

Applen tuotteet ovat niin puhelin- kuin tablettimarkkinoilla kuluttajalaitteista hintavimpia, sillä esimerkiksi iPhone XS:n hinta alkaa 1 179 eurosta ja iPad Pron hinta 909 eurosta. Apple perustelee kilpailijoita korkeampaa hintaa muun muassa hiotulla ulkonäöllään ja sillä, että vain sen laitteissa on käytössä Applen oma iOS-käyttöjärjestelmä. Se ei ole yhtä mukautettavissa kuin jotkin muut käyttöjärjestelmät, eivätkä monet ominaisuudet tule siihen ensimmäisenä, mutta käyttäjät kuitenkin rakastavat sen toimintavarmuutta ja keveyttä. Myös monet sovelluskehittäjät suosivat yhä iOS:ia alan standardina.

Huawei

Huawei on mobiilialan musta hevonen, joka menestyy erityisesti kotimarkkinoillaan Kiinassa, mutta on tehnyt viime vuosina läpimurtoa kaikkialla maailmassa. Huawei tunnetaan erityisesti halvemman hintaluokan puhelimistaan, mutta tietysti se on ottanut osaa myös niin sanottujen lippulaivapuhelinten kilpailuun tuottamillaan P-sarjan puhelimilla. Niistä uusimmat ovat P20 ja P20 Pro, joka on tullut tutuksi ennen kaikkea kolmoiskameransa ansiosta. Siihen on lainattu iPhone X:stä tuttuja, yllättävän monia ominaisuuksia, mutta hinta on alle 70 prosenttia X:n hinnasta.

Millainen on mobiililaitemarkkinoiden tulevaisuus?

Mobiilialaa on tällä hetkellä erittäin vaikea ennustaa. Tähän asti uusien laitteiden kehittämisessä on riittänyt pitkälle esimerkiksi laitteen fyysisten mittojen, kuten painon ja paksuuden, pienentäminen ja toisaalta näytön koon kasvattaminen. Aletaan olla pisteessä, jossa tällä saralla ei enää pystytä edistymään. Monet kuluttajat ovatkin siirtyneet odotuskannalle miettimään, mikä on seuraava kokonaan uusi tuoteperhe älypuhelimen tilalle. Toisaalta se, että mobiililaitteet ja sosiaalinen media ovat erittäin nopeasti nivoutuneet tiiviiksi osaksi ihmisten arkea, ei varmasti päästä kehittäjiä lepäämään laakereillaan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *