Mobiililaitteilla tarkoitetaan sellaisia elektronisia laitteita, joilla pääsee internettiin paikasta ja ajasta riippumatta — esimerkiksi älypuhelimet, tabletit ja kannettavat tietokoneet. Laitteiden jatkuva kehitys on kuitenkin hävittämässä raja-aitoja eri laitteiden väliltä: puhelimet alkavat muistuttaa tabletteja ja kannettavia tietokoneita, ja tabletit taas puhelimia ja kannettavia. Hyvälle mobiililaitteelle ominaista on, että se kulkee helposti ja kätevästi mukana ja sillä on helppo työskennellä. Kannettavan tietokoneen voi yhdistää verkkoon mokkulan avulla tai älypuhelin voi toimia yhteyspisteenä (engl. hotspot).

Kehitys ei pysähdy, varsinkaan mitä mobiililaitteisiin tulee! Uusia hybridilaitteita tulee markkinoille miltei joka kuukausi. Lenovo Yoga on kevyt ja ohut mobiililaite, joka muuntuu kannettavasta tietokoneesta tabletiksi. Xiaomin uusi Black Shark Helo -puhelin on tehty nimenomaan pelaamista varten, ja siinä on tätä tarkoitusta varten 10 gigatavun keskusmuisti. Samsung Galaxy Book yhdistää tabletin ja läppärin, ja siinä on tavan tablettia parempi akunkesto, keskusmuisti ja suoritin. Joukkorahoituksella alkunsa saanut Librem 5 -älypuhelin taas huomioi erityisesti tietoturvan.

Millainen mobiiilaite sopii minulle?

Koska mobiililaitteiden valikoima on tänä päivänä valtava, on uuden laitteen hankintaa harkitseva runsauden pulan äärellä. Ensimmäiseksi kannattaa miettiä, millainen budjetti on käytössä ja mihin laitetta pääasiassa käyttää. Jos laitetta käyttää pääasiassa kirjoittamiseen, on hyvä suunnata katse kannettavien tietokoneiden suuntaan — tai tablettien, joihin voi kiinnittää näppäimistön, jos keveys on erityisen tärkeää. Jos ottaa paljon valokuvia, on hyvä panostaa älypuhelimeen, sillä juuri älypuhelin markkinoilla kilpaillaan tällä hetkellä kameroilla. Laitteita on joka hintaluokassa erityisesti Applen edustaessa kalleinta päätä.

Valitessa uutta mobiililaitetta voi tänä päivänä olla hyvä idea unohtaa hetkeksi brändit ja katsella avoimin mielin kaiken merkkisiä laitteita. Jos mahdollista, kannattaa ottaa laite käteen esimerkiksi kaupassa ja koettaa, miltä se tuntuu unohtamatta kuitenkaan sitä, että hintakilpailu on kovimmillaan verkkokaupoissa. Teknisten tietojen merkitys vaihtelee, ja jokaisella käyttäjällä on oma vaatimustasonsa: perinteisesti laitteet ovat kilpailleet erityisesti tallennustilalla, mutta sillä ei välttämättä ole enää yhtä paljon merkitystä, ja seuraavassa luvussa kerromme miksi.

Langattomuus on päivän sana

Kaikki mobiililaitteiden on mahdollista kommunikoida keskenään erilaisten sovellusten avulla. Tiedostot, kuvat ja muu materiaali siirtyvät laitteesta toiseen ja ne kaikki voi tallentaa pilvipalveluun. Pilvipalveluita ovat esimerkiksi Dropbox, Google Drive ja iCloud. Kaikki niistä tarjoavat tietyn määrän tallennustilaa ilmaiseksi, mutta suuremmasta määrästä joutuu maksamaan kuukausimaksua. Pilvessä tiedostot ovat kuitenkin turvassa, sillä se on olemassa laitteesta itsenäisesti, ja jos laite hajoaa, ei se vaikuta pilvessä oleviin tiedostoihin mitenkään, vaan niihin pääsee aina käsiksi.

Paljon puhutaan laptop-lifestylestä, jolla tarkoitetaan etätyöskentelyä, jossa ei tarvitse istua toimistolla tai yksityisyrittämistä, jossa koko bisnes on internetissä ja pilvipalveluissa, ja yrityksen toimisto on siellä, missä mobiililaitekin on. Mobiililaitteisiin on helppo kiinnittää langattomia laitteita, kuten kaiuttimet, jotka helpottavat paitsi musiikin kuuntelua myös esimerkiksi konferenssipuheluita. Bisnestä voi tällöin pyörittää jopa älypuhelimesta käsin. Haittapuolena on, että tällöin on miltei aina tavoitettavissa, ja haasteeksi nousee selkeiden työtuntien päättäminen, jotta vapaa-ajan ja työajan välinen raja ei hämärry kokonaan.

Mobiililaitteiden turvallisuus ja käytön kontrolli

Älypuhelimet ja tabletit ovat tietokoneita siinä missä pöytätietokoneetkin ja niitäkin saattavat koskea tietoturvariskit. Erilaiset virustorjuntaohjelmistot on mahdollista asentaa myös niihin. Laitteen turvallisuutta voi parantaa myös muutamalla yksinkertaisella keinolla. Pin-koodi on hyvä ottaa käyttöön, kuten myös automaattinen lukitus, jolloin sekä laite että liittymä on suojattu asiattomalta käytöltä. Monissa moderneissa laitteissa on myös muita suojauksia, kuten sormenjälki- tai kasvotunnistus. Käyttöjärjestelmä ja sovellukset on hyvä pitää ajan tasalla säännöllisillä päivityksillä sekä ottaa käyttöön laitteen etäpaikannus, etälukitus ja etäpyyhintä.

Mobiililaite saattaa pahimmillaan olla koukuttava laite, jonka tuijottaminen haukkaa ison osan päivästä. Laitteen ruudulle ilmaantuu jatkuvalla syötöllä uusia ärsykkeitä, ja ne kaikki ilmoittavat itsestään äänimerkillä. Haaste onkin hallita näitä ärsykkeitä ja sitä, miten niihin reagoi. Laitteen voi laittaa äänettömälle tai jopa lentotilaan, jolloin se on poissa verkosta. Moni laite tarjoaa myös seurantaa tai ainakin sovelluksia (engl. app), jotka sen mahdollistavat. Niillä voi seurata, mihin käyttää aikaa laitteella tai asettaa rajoituksia sen käyttöön.

Sovelluskauppojen valtavat valikoimat

Kaikelle on nykymaailmassa saatavilla sovellus. Sovelluksen avulla voi opetella uuden kielen, pelata pelejä, kommunikoida, meditoida, käsitellä valokuvia, varata jumppatunnin ja paljon muuta. Ne ovat sekä viihdykettä että apuvälineitä työskentelemiseen. Mobiililaitteiden suurta skaalaa ajatellen kätevimpiä ovat tietysti sellaiset sovellukset, jotka kattavat kaikki laitteet puhelimesta tietokoneeseen. Kehittäjät panostavatkin tähän ja tarjoavat erilaisia pakettiratkaisuja useammalle laitteelle. Tällaisia sovelluksia ovat esimerkiksi Microsoftin Office-paketti työskentelyyn, Spotify musiikinkuunteluun ja Evernote projektinhallintaan. Parhaimmillaan sovellus on korvaamaton työkalu eikä vain yhden idean viihdyke.

Yhteenveto

Mobiililaitteita on tänä päivänä tarjolla runsaasti mitattuna niin merkkien kuin erilaisten laiteratkaisujen määrässä. Mobiililaitteina pidetään perinteisesti älypuhelinta, tablettia ja kannettavaa tietokonetta, mutta niistä kehitetään jatkuvasti erilaisia hybridimalleja, ja ehkä älykellon ja älylasitkin voi ainakin pian lukea mukaan joukkoon. Itselle uutta mobiililaitetta hankkiessa kannattaa ensiksi miettiä, mihin tarkoitukseen sitä ensisijaisesti tulee käyttämään. Suuren valikoiman ei kannata antaa hämätä, vaan tutustua rauhassa eri vaihtoehtoihin esimerkiksi netin keskustelufoorumeilla. Uusia laitteita myös julkistetaan jatkuvasti, joten löydät omasi varmasti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *