Älypuhelinten ja tablettien suosion kasvaminen on johtanut siihen, että suurin osan arjestamme on nykyään saatavilla myös digitaalisessa muodossa tai muuttanut jopa kokonaan muotonsa digitaaliseksi. Vaikka jo pidemmän aikaa lähes kaikki ihmissuhteista ja arjen aikatauluttamisesta aina shoppailuun ja opiskeluun asti on voitu hoitaa tietokoneen avulla, 2000-luvun puolivälistä lähtien älypuhelinten suosion räjähtäessä se on ollut entistä helpompaa ja kätevämpää. Nykyään meillä on yhdessä laitteessa kaikki, mitä tarvitsemme pärjätäksemme ja viihtyäksemme.

Kun kännykästäsi kerran löytyy sähköposti, kalenteri, kartta, valokuva-albumi, muistivihko, radio, kamera, sanomalehti, TV, kirpputori, sanakirja ja jopa junalippu, ei ole yllättävää, että sieltä löytyvät suurella todennäköisyydellä myös pankkitilisi ja luottokorttisi. Ensimmäisten nettipankkien ilmestyminen 1990-luvun lopulla ja niiden kehittyminen ja yleistyminen 2000-luvun puolella teki pankkiasioinnista helpompaa kuin se oli koskaan ennen ollut. Silti vasta mobiilipankit ovat mullistaneet alan. Sen lisäksi, että ne ovat mahdollistaneet perinteisten pankkiasioiden hoitamisen, ne ovat lisänneet palveluiden määrää.

Palvelut mobiilipankeissa

Kaikkien suomalaisten pankkien mobiilisovellukset mahdollistavat tavallisten päivittäisten raha-asioiden hoitamisen: voit tarkistaa tilisi saldon, katevaraukset ja tilitapahtumat, sekä tehdä tilisiirtoja ja maksaa laskuja. Lisäksi mobiilipankeissa ovat näkyvissä kaikki omistamasi kyseisen pankin kortit, ja pääset todennäköisesti näkemään niiden viimeaikaiset debit- ja credit-puolen tapahtumat. Voit myös muuttaa korttiasetuksia, eli säätää maksu- ja nostorajoja sekä maarajauksia, valita haluatko nettikäytön päälle vai pois, ja joissakin tapauksissa voit myös säätää luottokortin laskutusprosenttia pienemmäksi tai suuremmaksi.

Edellä mainittujen asioiden hoito onnistuu kaikissa mobiilipankeissa. Moni tarjoaa niiden lisäksi muitakin pankkipalveluita mobiilisovelluksessaan, kuten sijoitusten ja vakuutusten hoitoa. Monen pankin mobiilisovelluksella pääset tarkastelemaan rahastojesi arvoja, ja jopa tekemään arvopaperikauppoja. Vakuutuksia on mahdollista tarkastella esimerkiksi S-Pankin ja OP:n mobiilipankeilla. Myös lainat ovat usein mobiilipankissa näkyvissä, mutta niiden hoito siellä on vielä toistaiseksi melko rajoittunutta. Pankkipalveluiden lisäksi mobiilipankeista löytyy usein kattava valikoima eri tapoja olla yhteydessä asiakaspalveluun: chatin kautta, puhelimitse, tai jopa videopuhelulla.

Mobiilipankin hyödyt

Mobiilipankin käytölle on monta hyvää syytä, joista ensimmäisenä tulee mieleen tietysti se, että kännykkä on normaalisti kaikkialla käyttäjänsä mukana – ja näin ollen ovat myös pankkipalvelut. Mobiilipankki mahdollistaa raha-asioiden hoitamisen juuri sillä hetkellä ja siinä paikassa, missä haluat ne hoitaa. Lisäksi sen avulla yksinkertaisimpien asioiden hoitaminen onnistuu kirjaimellisesti parissa sekunnissa. Sisäänkirjautuminen käy usein sormenjälkitunnistimella, ja esimerkiksi Nordean mobiilipankista voi kirjautua ulos vain kännykkää ravistamalla. Laskut pääset maksamaan hetkessä viivakooditunnistimella.

Kirjautumistunnukset, jotka toisilla pankeilla ovat eri sovelluksella, toisilla taas mobiilipankkiin sisällytetty, ovat myös kätevästi kännykässäsi. Paperista tunnuslukutaulukkoa ei tarvitse kanniskella mukana. Tämän kaiken lisäksi on saatavilla sellaisia sivutuotteita tai sovelluksia, kuten Siirto, MobilePay ja Nordea Wallet, joiden avulla kännykkäsi voi jopa korvata pankkikortin maksupäätteellä maksaessa, tai joiden avulla on mahdollista tehdä reaaliaikainen tilisiirto eri pankkien välillä. Kaiken kaikkiaan mobiilipankit ovat tehneet raha-asioiden hoitamisesta niin tehokasta ja helppoa, että konttorilla käyminen tuntuu mobiilipankkeihin tottuneelle hankalalta.

Mobiilipankin haitat ja vaarat

Konttorikäynneistä päästäänkin mobiilipankkien huonoihin puoliin. Vielä toistaiseksi joitain asioita – kuten esimerkiksi lainasopimusten allekirjoittamista – varten on edelleen varattava aika konttorille. Muutenhan se ei suinkaan olisi mobiilipankin haittapuoli, mutta pankkiasioinnin digitalisoituessa moni pankki on sulkenut konttoreita tai vähentänyt niiden henkilökuntaa, minkä seurauksena aikoja saattaa olla vaikea saada. Tämä on yksi verkkoon siirtymisen turhauttavista puolista. Samasta ilmiöstä joutuu kärsimään myös vanhempi sukupolvi, joka ei välttämättä edes omista tietokonetta, saati sitten mobiililaitteita.

Toinen synkeä puoli elämän lähes kaikkien aspektien siirtymisessä kännyköihin ja tabletteihin liittyy teknologiassa esiintyviin heikkouksiin. Esimerkiksi kännykän hajotessa saattaa mobiilipankin lisäksi kadota myös verkkopankkiin kirjautumiseen tarvittava sovellus, jolloin pankkitietoihin on mahdoton päästä käsiksi. Ilman näitä sovelluksia tai paperista tunnuslukutaulukkoa, josta pankkien on lain mukaan pian kokonaan luovuttava, on puhelimessa tai muussakaan kanavassa hankala tunnistautua asiakaspalveluun uusien sovellusten aktivoimista varten. Myös tekniset häiriöt ja huollot riivaavat mobiilipankin käyttäjiä vähän väliä.

Mobiilipankkien tulevaisuus

On jo pitkään ollut selvää, että käyttäjien lisäksi pankit suosivat mobiilisovelluksiin siirtymistä. Tämän seurauksena moni verkkopankki alkaa olla jo aikansa elänyt, kun pankit pistävät mobiilipankkien kehittämisen verkkopankin edelle. Sama ilmiö koskee lähes kaikkia muitakin yrityksiä tätä nykyä, minkä vuoksi mobiilisovellukset ovat monesti paremmin ajan tasalla kuin selainversiot. Mobiilipankki ei siis enää ole tulevaisuus, vaan tätä päivää. Mitä tulevaisuudelta voidaan odottaa, on palveluiden monipuolistuminen mobiilisovelluksella, kivijalkakonttoreiden totaalinen katoaminen, sekä mahdollisesti jopa kaikkien pankkien keskittyminen yhteen ainoaan sovellukseen.

Lopuksi

Mobiilipankkeja käytetään noin 3 – 4 kertaa enemmän kuin verkkopankkeja – poikkeuksena Aktia, joka on vanhusystävällisempi kuin moni muu pankki – ja sen vuoksi niitä myös kehitetään enemmän. Jotkut pankit, kuten Nordea, ovat jopa ottaneet käyttöön mobiilipankin käyttöä suosivan ja verkkopankin käyttäjiä rokottavan hinnoittelusysteemin. Näistä syistä johtuen jokainen, joka antaa mobiilipankille mahdollisuuden, tekee palveluksen itselleen. Kukapa ei haluaisi hoitaa asiaa, jonka vuoksi aiemmin tuli varata tapaaminen pankkineuvojan kanssa, muutamassa sekunnissa juuri siinä ja silloin, kun haluaa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *