Sovelluskaupat tarjoavat suosituimpien sovellusten listaa, ja se voi olla hyvä erityisesti silloin, jos olet kyllästynyt app-valikoimaasi ja etsit jotain uutta! Meille kaikille on vakiintunut oma tapamme käyttää mobiililaitetta, mutta entä muut? Listat peilaavat myös yhteiskunnan ilmiöitä ja trendejä, ja usein kärkipäässä pyöriikin esimerkiksi television hittisarjan oma sovellus, jollaisia monet sarjat nykyään tarjoavat katsojaa osallistaakseen. Top-listalle kurkkaaminen on hyvä siksikin, että niin et varmasti jää kiinnostavimpien uusien alustojen ja some-ilmiöiden ulkopuolelle!

Suosituimpien sovellusten lista on monelle uudelle yritykselle myös ilmainen mainostaulu, sillä mikä voisi olla parempaa mainosta kuin se, että muutkin ovat ladanneet sen? Esimerkiksi hävikkiruokaa tarjoava ResQ Club on listojen kautta varmasti eksynyt monen mobilistin tietoisuuteen. Samoin voi selvitä, että kirjat luetaan nykyään digitaalisesti BookBeatin kautta ja televisiota katsellaan Netflixin, HBO Nordicin, C More Suomen ja Yle Areenan kautta. Parkkipaikan maksamiseen ihmiset käyttävät mieluummin EasyPark- ja Parkman-sovelluksia kuin paperista lipuketta.

Kovat kestosuosikit

On selvää, että osittain sovelluskauppojen suosituimpien listalla pyörivät samat appit, jotka siellä ovat viihtyneet niin pitkään kuin nykymuotoisia sovelluskauppoja on käytetty. Sellaiset sovellukset kuin WhatsApp, YouTube ja Spotify sekä sosiaalisen median alustat Facebook ja sen oma erillinen Messenger, Twitter, Instagram ja Snapchat pitävät sitkeästi paikkansa top-listojen kärkisijoilla – mutta sinulla niiden sovellukset todennäköisesti ovat jo ladattuna, jos niiden palveluita käytät. Uudempia paikkansa vakiinnuttaneita appeja ovat muun muassa Jodel, Tinder ja Wolt. Joko alkaa kuulostaa mielenkiintoiselta?

Kyltymätön on myös mobiilikäyttäjien tarve pysyä ajassa kiinni, mistä kertovat uutissovellusten latausmäärät; MTV Uutiset, HS ja Aamulehti pysyvät Suomessa suosituimpien joukossa. Monille on tuttu myös YLE Uutisvahti, joka tarjoaa mahdollisuuden räätälöidä uutisia omien kiinnostuksen kohteiden mukaan. Kauppansa tekevät myös karttasovellukset, etunenässä Google Maps ja Here WeGo, silloin, kun puhelimen sisäänrakennettu kartta- ja navigointijärjestelmä ei tunnu riittävän. Millenniaalin tunnistat takuuvarmasti siitä, että hän on asentanut puhelimeensa Uberin, jolla on mahdollista tilata taksin tyyppinen kyyti.

Päivänpolttavat pelit

Mobiilipelit kehittyvät laitteiden teknisen kehityksen myötä nopeasti, mutta tietyt klassikot toistuvat listoilla tähdenlentoja tiuhempaan. Koska mobiililaitteet vastaavat yhä teknisen kehityksen ja pelattavuuden osalta iäkkäämpiä tietokoneita, toistuu peleissä myös retroteema: Old School Runescape, GTA-pelisarjan vanhemmat osat ja varsinaisista konsolipeleistä räätälöidyt mobiiliversiot, kuten Assassin’s Creed Identity, menestyvät listoilla. Minecraftin ja Fortniten mobiiliversiot ovat suosiossa oma lukunsa. Usein erikseen tehdyt videopelien mobiilikäännökset ovat kuitenkin maksullisia, varsinkin jos ne eivät sisällä nykyaikaisia appin sisäisiä ostoja, joilla pelin kehittäjä ansaitsisi.

Toki on runsaasti myös puhtaita mobiilipelejä, jotka ovat saavuttaneet miltei kulttiaseman. Niiden lataaminen ja asentaminen on usein ilmaista, mutta lähes poikkeuksetta ne tarjoavat edellä mainittuja in-app-ostoja. Rakastettuja mobiilipelejä ovat esimerkiksi Candy Crush -puzzlen eri versiot, Subway Surfers -tasohyppely ja sanapelit, kuten Sanapala. Tiesitkö muuten, että Suomi on varsinainen mobiilipelien kultakaivos? Kaksi erityisen menestynyttä alan yhtiötä, Rovio ja Supercell, ovat lähtöisin meiltä Pohjolasta! Supercellin pelejä ovat muun muassa kestomenestyjät Clash of Clans ja Hay Day.

Kuumimmat hyöty-appit

Mobiililaitteita on alusta asti käytetty viihtymisen lisäksi arkiaskareiden hoitoon. Siinä auttavat paitsi laitteen sisäinen kalenteri, muistiinpanotoiminto ja selain myös palveluntarjoajien erikseen laitteille räätälöimät appit. Ne ovat usein, mutta eivät läheskään aina, ilmaisia. Hyöty-appien listalla menestyneimpiä ovat muun muassa Wilma koulun ja kodin väliseen yhteydenpitoon, 112 Suomi tehokkaaseen avun soittamiseen sekä Googlen sovellukset Drive, Docs, Chrome ja Gmail. Myös Microsoftin sovellukset sekä tietysti mobiilipankit ovat ladatuimpien appien joukossa kestohittejä.

Oletko miettinyt, mihin erikoisempaan käyttöön voisit taskussa asuvan älylaitteesi valjastaa? Monipuolisimmissa appeissa eri laitteet yhdistävät voimansa. Esimerkiksi unenseurannan mahdollistavat appit hyötyvät älykellon saamasta datasta, ja iOS-ympäristöissä niistä suosituin on AutoSleep Tracker. Kirppari-Kalle-niminen sovellus puolestaan auttaa omien kirpparimyyntien edistymisen seurannassa. Monenmoiset reittisovellukset seuraavat joukkoliikenteen etenemistä ja antavat reittitietoja reaaliajassa, kuten ReittiGPS, Junat.net ja Sporat.fi. Appeja voi käyttää myös lapsen – tai itsensä – opettamiseen, jos esimerkiksi haluaa oppia uuden kielen tai palauttaa mieleen kertotaulut.

Räps! Valikoituja valokuvasovelluksia

Valtavan suosittuja ovat myös lukuisat valo- ja videokuvaamiseen tarkoitetut sovellukset. Vaikka puhelinten omien kameroiden ominaisuudet kehittyvät jatkuvasti, haluavat käyttäjät kuitenkin lisäominaisuuksia ilmaisten tai maksullisten appien käyttämisen myötä. Adoben maineikkaista Photoshop- ja Lightroom-ohjelmistoista on saatavilla varsin kevyet mobiiliversiot, ja Photoshopista on esitelty iPadille myös ammattimainen versio. Enlightilla voi luoda hienoja valotusefektejä ilmaiseksi, ja Afterlight 2 on suosituin maksullinen appi samaan käyttöön. TikTok on tämän hetken suosituin lyhyiden videoiden alusta Vinen jäätyä unholaan.

Maksamisen mahdollistajat

Mobiilisti maksaminen yleistyy hurjaa vauhtia, ja siksi on syytä pyhittää tässäkin artikkelissa oma alalukunsa maksamiselle. Suomessa maksamiseen käytettävät sovellukset ovat yleensä jonkin pankin kehittämiä, mutta niitä voivat kuitenkin käyttää kaikkien pankkien asiakkaat. Danske Bankin MobilePayllä ja OP:n Siirto-appilla voi siirtää rahaa pelkän puhelinnumeron avulla. Pivossa Siirto on sisäänrakennettuna, ja sillä voi myös seurata muun muassa omaa kulutustaan. Klarnalla voi seurata Klarnan kautta tekemiään ostosopimuksia, ja Nordea Tunnusluvut -sovelluksella voi korvata paperisen avainlukulistan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *