Mobiililaitteella voi nykyään tehdä erilaisten sovellusten avulla vaikka mitä. Laitteilla voi pelata pelejä, tehdä töitä ja lyödä vetoa. Monelle riittää pelkkä laite sellaisenaan, mutta toisaalta lukuisat erilaiset lisätarvikkeet voivat tehdä käyttökokemuksesta vielä hauskemman tai hyödyllisemmän. Lisätarvikkeet saattavat myös antaa laitteelle aivan uuden käyttönäkökulman tai tehdä siitä älykkäämmän. Osa käyttäjistä tyytyy perustarvikkeisiin, kuten kuulokkeisiin, ja toiset hakevat jotakin ainutlaatuista lisämaustetta. Jotkut hankkivat persoonalliset suojakuoret, ja toiset haluavat nostaa kameran uudelle tasolle.

Mobiililaitteen mukana tulee harvemmin mitään hauskoja tai käytännöllisiä lisätarvikkeita. Onneksi niitä voi kuitenkin ostaa erikseen, ja varusteita onkin olemassa jokaiseen makuun. Lisätarvikkeita voi ostaa Suomestakin monesta puhelinkaupasta ja -huollosta tai elektroniikkaliikkeestä. Mutta jos haluaa ostaa jotakin ainutlaatuisempaa, kannattaa katse suunnata verkkokauppojen valtavaan maailmaan. Tarjolla on lukemattomia erilaisia suojia, kuulokkeita, latureita, kosketuskyniä, minikaiuttimia ja kameratarvikkeita. Seuraavaksi käydään tarkemmin läpi erilaiset mobiililaitteiden perustarvikkeet ja vilkaistaan myös vähän erikoisempien vaihtoehtojen osastolle.

Käytännölliset mobiililaitteiden perustarvikkeet

Erilaiset käytännölliset lisätarvikkeet tekevät laitteen käyttäjän päivästä paljon helpomman. Puhelinten langaton lataus on tullut markkinoille jo aikaisemmin, mutta varsinkin vuonna 2018 se on yleistynyt myös iPhoneissa ja edullisimmissa puhelinmalleissa. Langattomat laturit ovat helppoja, ja ne maksavat yllättäen suunnilleen saman verran kuin perinteiset johdolliset laturit. Asetat puhelimen latausalustan päälle, ja akku täyttyy sulavasti ilman johtoja. Toinen kätevä langaton mobiililaitteiden lisävaruste on bluetooth-kuulokkeet. Laitteen paritus onnistuu vain muutamassa sekunnissa, ja käyttäjä voi aloittaa musiikin kuuntelun.

Nykypäivänä yhä useampi kuluttaja maksaa kaupassa joko kortilla tai puhelimella. Tämän takia kuoreen tai puhelimeen kiinnitettävä korttitasku on erittäin kätevä lisävaruste. Korttitaskuun mahtuu yleensä muutama pankkikortti, ja lompakon voi jättää kokonaan pois.

Neljäs tärkeä perusvaruste on mobiililaitteen suojalasi tai -kalvo, joka suojaa näyttöä erilaisilta iskuilta. Markkinoilta löytyy kaikenkokoisia ja erilaisilla muodoilla varustettuja lasisuojia. Mobiililaitteen voi tarvittaessa suojata myös ulkoisilla kuorilla, jotka pitävät huolta siitä, että laite pysyy kunnossa erilaisissa yllättävissä tilanteissa.

Taskukokoinen valokuvausstudio

Nykypäivän teknologia mahdollistaa melkein mitä tahansa, ja se näkyy myös mobiililaitteiden erilaisissa lisävarusteissa. Mobiililaitteille on saatavilla jopa pieni taskukokoinen tulostin, jolla voi tulostaa kuvia hetkessä missä tahansa. Tulostin on ohut ja kevyt, joten se kulkee mukavasti taskussa tai pienessä laukussa. Kuvia voi muokata tabletilla tai puhelimella, jonka jälkeen tulostus onnistuu saman tien. Lisäksi erilaiset tulostimet saattavat printata vaikkapa tarrakuvia tai muita persoonallisimpia vaihtoehtoja. Käytännössä tämä mahdollistaa pienen valokuvastudion, joka kulkee aina mukana!

Vielä enemmän mahtavuutta tulostettaviin kuviin saa puhelimen linssisetillä. Vaikka monissa nykypäivän puhelimissa on olemassa valmiiksi huippuluokan kamera, niillä ei pysty kuitenkaan tekemään ihan mitä tahansa. Erilaiset lisälinssit mahdollistavat esimerkiksi fish eye -kalasilmäkuvien ottamisen tai tarkat lähikuvat. Sen lisäksi lisälinssillä kuvat onnistuvat myös silloin, kun valoa on niukasti. Kameran ylimääräinen linssisetti sopii sellaisille käyttäjille, jotka haluavat saada itselleen aivan uudenlaisia puhelinkuvia. Taskukokoinen lisätarvike on helppo pitää mukana, ja sen asentaminen onnistuu muutamassa sekunnissa.

Hauskat mobiililaitteiden lisätarvikkeet

Erilaiset hauskat mobiililaitteiden lisävarusteet voivat toimia myös hyvänä lahjaideana. Internetistä löytyy muun muassa kaukoputki, jonka saa yhdistettyä älypuhelimeen. Sen avulla näkökentän zoomaus onnistuu moninkertaiseksi, ja käyttäjä voi tiirailla lintuja tai katsella maisemia helpommin. Myös intohimoiselle pelaajalle löytyy paljon erilaisia lisävarusteita, kuten peliohjaimia. Ne voivat tehdä mobiililaitteesta melkein tietokoneen veroisen pelilaitteen. Keittiön kuningas tai kuningatar voi hyötyä sellaisestakin eksoottisesta lisävarusteesta kuin bluetoothilla toimiva liharuokien paistomittari. Laitteella voi mitata kätevästi esimerkiksi uunissa olevan kinkun lämpötilan.

Nykypäivänä melkein minkä tahansa kodin laitteen saa yhdistettyä mobiililaitteeseen, eivätkä esimerkiksi kaiuttimet ja tuulettimet tee poikkeusta tähän. Käyttäjä voi ohjata tuulettimen voimakkuutta ja muita ominaisuuksia suoraan laitteesta käsin, samoin kuin vaikkapa huoneen valaistusta ja lämpötilaa. Muita hauskoja älypuhelimen lisälaitteita ovat esimerkiksi retroluuri, jonka saa kytkettyä kännykkään. Se on ehkä enemmän huumorilaite, jonka tarkoituksena on leikillisesti vähentää päähän kohdistuvaa säteilyä. Eikä lisälaitetehtailijoiden luovuus lopu tähän, vaan uusia tarvikkeita kehitetään jatkuvasti sitä mukaa, kun laitteetkin kehittyvät.

Lisätarvikkeet tulevaisuudessa

Erilaisten mobiililaitteiden lisätarvikkeiden tulevaisuus riippuu luonnollisesti paljon itse laitteiden kehityksestä. On täysin mahdollista, että tulevaisuudessa laitteet kehittyvät niin paljon, ettei monelle lisävarusteelle ole enää käyttöä. Näin esimerkiksi älypuhelinten valokuvien laatu poistaisi tarpeen lisälinssille, ja tablettia pystyisi käyttämään kaukoputkena sellaisenaan.

Nykyaikainen teknologian kehitys mahdollistaa käytännössä melkein minkä tahansa, ja on mielenkiintoista nähdä, mitä kaikkea uutta saamme kokea lähitulevaisuudessa. Siihen asti on kuitenkin varma, että kaikille mobiililaitteiden tärkeille ja hauskoille lisätarvikkeille on markkinoilla paikkansa.

Yhteenveto mobiililaitteiden lisävarusteista

Nykyajan mobiililaitteilla käyttäjät pystyvät tekemään melkein mitä tahansa, ja erilaiset lisätarvikkeet laajentavat käyttäjäkokemusta entisestään. Joidenkin lisätarvikkeiden avulla käyttäjä voi tehdä päivästään käytännöllisemmän ja tehokkaamman. Nykyajan lisävarusteissa korostuvat erityisesti johdottomuus, sillä kukapa johdoista pitäisi. Myös kaikenlaisille perinteisille tarvikkeille, kuten kuorille ja lasisuojille, on tarvetta. Mobiililaitteiden käyttäjä saattaa myös arvostaa hauskaa lisätarvikelahjaa, joita on tarjolla monipuolisesti. Saatavilla on kaikkea aina bluetoothilla toimivasta kaukoputkesta paistomittariin. Lähitulevaisuudessa on mielenkiintoista seurata, mihin suuntaan mobiililaitteet ja niiden mukana myös lisätarvikkeet kehittyvät.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *