Tänään on menty monta vuotta eteenpäin niistä ajoista, kun suomalainen Nokia asteli teknologiainnovaatioiden etunenässä. Silloin luimme ylpeinä lehdistä, kuinka Nokia oli taas kehittänyt uuden tuotteen ja näytti muille mallia siitä, minkälaisia matkapuhelimia ihmiset tarvitsevat. Tänä päivänä älypuhelinmarkkinoita vievät täysin uudet nimet, ja Nokia on jäänyt kauas innovaatioiden kärjestä. Samaan aikaan maailmanlaajuisesti älypuhelimiin ladataan vuosittain yli 200 miljardia sovellusta, ja luvun uskotaan kasvavan yli 350 miljardiin vuoteen 2021 mennessä.

Myös liike-elämässä mobiililaitteista ja -teknologiasta on tullut uusi normi. Yritys, joka ei tarjoa asiakkailleen mobiililaitteille tuotettuja tuoteratkaisuja, menettää merkittävän määrän asiakkaita. Juuri yritysten välinen kilpailu on ollut syy, miksi mobiilimarkkinat ovat kasvaneet niin järkyttävällä vauhdilla viimeisen kymmenen vuoden ajan. Alalla nähdään jatkuvasti uusia innovatiivisia ratkaisuja, joista osa onnistuu ja osa ei. Elämme tällä hetkellä suuren murroksen aikaa, jota voidaan verrata vuosia sitten nähtyyn älypuhelinteknologian esittelyyn. Lähivuosina tulemme näkemään joitakin seuraavista mullistavista mobiiliteknologiatrendeistä.

Lohkoketjuteknologia

Lohkoketjuteknologiaa kutsutaan jopa nykyajan megatrendiksi. Monelle tuntematon teknologia toimii virtuaalivaluuttojen, kuten bitcoinin taustalla. Se on tarjonnut uusia mahdollisuuksia rakentaa palveluita ja tarjota dataa. Lohkoketjuteknologiaa voidaan käyttää säilömään esimerkiksi tekstiä, kuvia, tiedostoja tai koodia. Lohkoketju tarkoittaa tekniikkaa, joka mahdollistaa maailman ensimmäisen läpinäkyvän ja hajautetun tietokannan. Tietokantaa voidaan luotettavasti ylläpitää kaikkien halukkaiden ja toisilleen tuntemattomien tahojen toimesta. Tekniikan tärkein saavutus on ollut välikäden, eli pankin, poistaminen rahansiirroista. Bitcoineilla raha liikkuu suoraan siirtäjältä vastaanottajalle.

Tulevaisuudessa lohkoketjujen ainutlaatuisten ominaisuuksien takia sitä voidaan käyttää esimerkiksi sähköisessä äänestyksessä. Tällöin sähköisessä äänestysjärjestelmässä jokainen ääni on hetken nähtävillä eikä niitä voida peukaloida ulkoapäin. Nykyään App Storesta ja Google Play -sovelluskaupasta voi löytää jo useita sovelluksia, joissa on käytetty lohkoketjuteknologiaa. Ne voivat olla nettilompakoita, uutis- tai valuutanvaihtosovelluksia.

Teknologiaa on alettu käyttämään myös monilla muillakin aloilla. Esimerkiksi Verisart käyttää lohkoketjuteknologiaa todistaakseen taideteosten aitouden. Tulevaisuudessa erilaisia sovelluksia nähdään yhä enemmän, sillä älylaitteita voidaan käyttää lohkoketjun lohkoina.

Esineiden internet

Esineiden internet (Interet of Things, tai IoT) voi olla käsitteenä tuntematon, mutta kun sen avaa, niin jokainen varmasti pystyy nimeämään ainakin muutaman esimerkin käsitteestä. Kyseessä on verkosto, johon liitetään laitteistoa. Arkisin esimerkki ovat erilaiset kodinkoneet, joita voidaan kontrolloida älypuhelimella tai tabletilla. Kytkettävä esine voi olla jopa niin suuri kuin auto tai niin pieni kuin lämpömittari. Tutkimusten mukaan vuoteen 2020 mennessä jopa 95 prosenttia kaikesta valmistuneesta elektroniikasta yhdistyy verkkoon.

Ihanteellisin ratkaisu tulevaisuudessa olisi älytalo, joka olisi varusteltu sensoreilla ja antureilla, ja joka sääntelisi energian kulutusta ympäri vuorokauden. Asiakas voisi itse säädellä esimerkiksi lämpötilaa sovelluksen kautta. Käyttömukavuuden lisäksi esineiden internetillä on mahtava yhteiskunnallinen merkitys erityisesti energiankulutuksessa. Tällä hetkellä esineiden internet on kuitenkin suurennuslasin alla sen vakavien turvallisuusuhkien takia. Verkosto on vielä hyvin altis ulkopuolisille uhille ja vakoilulle, joita pyritään parantamaan tulevaisuudessa. Esineiden internetin vallankumous tulee kuitenkin tapahtumaan, tavalla tai toisella.

Lisätty todellisuus ja virtuaalitodellisuus

Tekniikkatrendeistä puhuttaessa puheenaiheeksi nousee monesti lisätty todellisuus ja virtuaalitodellisuus. Lisätyllä todellisuudella tarkoitetaan sitä, että tietokoneella tuotettua tietoa, kuten animaatioita, ääntä tai grafiikkaa, lisätään todellista ympäristöä tai esinettä kuvaavaan näkymään. Sitä voidaan tarkastella tablettien, älypuhelimien tai erikoisten AR-lasien kautta. Sillä voidaan yksinkertaistaa monimutkaisia tehtäviä lisäämällä näkymään hyödyllisiä tietoja. Lisättyä todellisuutta näkyy erityisesti pelialalla. Lisäksi IKEA:lla on jo käytössä oma sovellus, jolla voi testata, miltä myynnissä oleva huonekalu näyttää omassa kodissa.

Virtuaalitodellisuus taasen on täysin tietokoneella luotu keinomaailma, jota pystyy tarkastelemaan pelkästään VR-lasien kautta. Virtuaalitodellisuus tarjoaakin ainutlaatuisia ja uskottavia kokemuksia – voit esimerkiksi lentää kuin lintu tai matkustaa ajassa taaksepäin. Virtuaalitekniikka on löytänyt tiensä viime vuosina myös kuluttajamarkkinoille, ja virtuaalilasien hinnat ovat alentuneet reilusti.

Pelimaailman lisäksi virtuaalitodellisuutta voidaan käyttää esimerkiksi arkkitehtien työssä, jolloin he voivat nähdä suunnittelemansa rakennuksen jo ennakkoon. Lisäksi siitä on apua urheilijalle urheilusuoritusten parantamisessa tai sotatekniikassa ja taistelukoulutuksessa.

Tekoäly

Tekoäly tarkoittaa koneen tai ohjelmiston kykyä jäljitellä tai oppia inhimillistä päättelytaitoa ja antamaan suosituksia. Se on melkein kuin jatke ennakoivalle analytiikalle. Tekoäly kerää tietonsa asiakaskäyttäytymisestä, yhteistyökumppaneilta tai muista määritellyistä lähteistä, ja analysoi niitä. Sitä käytetään jo nykymaailmassa muun muassa terveydenhuollossa parantamassa diagnooseja ja hoito-ohjeistuksia, pankki- ja vakuutusalalla tunnistamassa petoksia ja kaupan alalla parantamassa asiakaskokemusta ja palvelua. Mobiilialalla sitä käyttää jo Apple kehittämässään digitaalisessa apulaisessaan, Sirissä. Lisäksi Google käyttää sitä hakukoneiden optimoimiseen, puheen tunnistamiseen ja sähköpostipalvelussaan.

5G-verkosto

Seuraavaa mobiiliverkkoa, 5G:tä, ei kuvata pelkästään nykyisen 4G:n paremmaksi versioksi, vaan se on mobiiliajan vallankumous. 5G mahdollistaa jopa 20 kertaa nykyistä nopeammat yhteydet. Samalla se tulee olemaan avaintekijä VR-teknologian ja esineiden internetin yleistämisessä. Salamannopean yhteyden takia jokainen pystyy hallitsemaan kodinkoneita omalta tabletiltaan tai yhdistymään VR-lasien kautta kaverin laseihin.

Verkoston kattavuus tulee olemaan myös aikaisempaa suurempi, jolloin yhteydenpito, työskentely ja viihdekokemukset ovat mahdollisia missä vain, milloin vain. 5G-verkosto tulee käyttöön laajemmin seuraavan vuoden tai kahden sisällä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *